فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید ایل بیگی*، محمد یوسفی، فاطمه قاسمی صفحات 7-15
    هدف

    ورزشکاران نخبه بسیاری از رشته های ورزشی به دنبال کسب توان بی هوازی در سطوح بالا هستند. در سال های اخیر روی روش های مختلف بهبود توان بی هوازی از طریق تمرین، اقدامات زیادی انجام شده است. از جمله سیستم هایی که در این حوزه وجود دارد سیستم محدودیت جریان خون (کاتسو) است و از آنجایی که الکترومایوگرافی، یک ابزار مفید برای بررسی فعالیت الکتریکی عضلات در حالت فعالیت و همچنین بررسی ویژگی های سنتیکی حرکت می باشد لذا پژوهش حاضر با هدف مطالعه، اثر یک جلسه فعالیت تناوبی شدید با و بدون محدودیت جریان خون بر فعالیت الکتریکی عضلات منتخب بازویی در دختران فعال انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد 10 نفر از دانشجویان خانم دانشگاه بیرجند با سن 0/81±22/15 سال، شاخص توده بدنی2/56± 20/08 کیلوگرم بر مترمربع انتخاب شدند. فعالیت الکتریکی عضلات دوسر وسه سربازو هنگام اجرای 4 ست 30 ثانیه ای با 5 دقیقه استراحت بین هر ست طی یک جلسه فعالیت تناوبی شدید با دستگاه وینگیت دست تحت شرایط بدون محدودیت و با محدودیت جریان خون اندازه گیری شد. علاوه بر فعالیت الکتریکی برخی از پارامترهای توان بی هوازی مانند میانگین و حداکثر توان بی هوازی نیز تحت دو شرایط مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    فعالیت الکتریکی عضله دوسربازو دست برتر(غالب) تحت شرایط با محدودیت جریان خون افزایش معناداری داشت (0/05>p)، اما در فعالیت الکتریکی عضله سه سربازو دست برتر تحت شرایط با محدودیت جریان خون افزایش معناداری مشاهده نشد (0/05<p). بین میانگین توان بی هوازی و حداکثر توان بی هوازی، محدودیت جریان خون تنها باعث افزایش معنادر حداکثر توان بی هوازی شد (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که فعالیت الکتریکی عضله دوسربازو و همچنین حداکثر توان بی هوازی به طور معناداری طی شرایط محدودیت جریان خون افزایش یافت (0/05>p)  به نظر می رسد محدودیت جریان خون یک عامل موثردر افزایش حداکثر توان بی هوازی و فعالیت الکتریکی عضله دوسربازو است.

    کلیدواژگان: فعالیت الکتریکی، محدودیت جریان خون، تمرین تناوبی شدید، توان بی هوازی
  • حانیه صالحیان بروجردی*، حسن عشایری، امیرهوشنگ مهریار صفحات 16-26
    هدف

     : از شایع ترین اختلالات روانی کلام  لکنت زبان (که در پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانپزشکیبه آن اختلال ناروانی گفتار کودکی گفته می شود)  است. مطالعات زیادی پیرامون رابطه بین ابعاد کارکردهای اجرایی و روانی کلامصورت گرفته و رابطه آن با توجه پایدار، حافظه فعال، بازداری پاسخ سنجیده شده است. با توجه به رابطه بین کارکردهای اجرایی و اختلال ناروانی گفتار در پژوهش حاضر سعی شد  با استفاده از توانبخشی شناختی و ارتقای کارکردهای اجرایی در سه حوزه توجه پایدار، حافظه فعال و بازداری پاسخ، به درمان اختلال ناروانی گفتار کودکی بپردازیم.

    روش بررسی

    با استفاده از نمونه در دسترس، تعداد 20 کودک بین 7 تا 12 سال با اختلال ناروانی گفتار بر اساس ملاک های پژوهش، انتخاب و از آن ها آزمون (N-BACK) جهت سنجش حافظه فعال، آزمون عملکرد پیوسته جهت سنجش توجه پایدار و آزمون برو، نرو (go/no go) جهت سنجش بازداری پاسخ به عمل آمد. همچنین شدت اختلال ناروانی گفتار کودکان با استفاده از آزمون  درصد  هجاهای لکنت شده سنجیده شد. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش 15 جلسه 45 دقیقه ای تحت درمان با روش توانبخشی شناختی قرار گرفتند. سپس از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. گروه آزمایش 3 ماه بعد تحت پیگیری قرار گرفتند و مجددا آزمون ها از آن ها گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس و آزمون تی وابسته جهت بررسی اثربخشی روش درمان نشان داد که تفاوت معناداری بین توجه پایدار (0/022=p)، حافظه فعال (0/035=p) و کنترل پاسخ (0/039=p) و شدت اختلال ناروانی گفتار (0/013=p) در پیش آزمون و پس آزمون در کودکان مبتلا به اختلال در سیالی کلام وجود دارد. و رگه های معناداری در کارکردهای اجرایی (0/056=p) در پیش آزمون و پس آزمون مشاهده می شود. همچنین نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی جهت بررسی پایداری درمان در طی دوره 3 ماهه نشان داد که روش درمان بر روی توجه پایدار، حافظه فعال و کارکردهای اجرایی و شدت لکنت موثر بوده و اثر آن در طول دوره پیگیری ثابت بوده است. همچنین روش درمانی توانبخشی شناختی بر روی کنترل پاسخ موثر بوده اما اثر آن در طول زمان ثابت نمانده است.

    نتیجه گیری

    از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که روش توان بخشی شناختی در کاهش نرخ اختلال در سیالی کلام و افزایش کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به اختلال ناروانی گفتار موثر بوده و میتواند به عنوان یک روش درمان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، کارکردهای اجرایی، اختلال ناروانی گفتار کودکان، حافظه فعال، توجه پایدار، بازداری پاسخ
  • عبدالله مهدوی، کمال ابراهیمی*، محمد مهرتک، مهرناز مشعوفی صفحات 27-40
    هدف

    ترسیم نقشه علمی، نقش مهمی در کشف الگوهای پنهان حوزه های پژوهشی به ویژه حوزه های چند رشته ای و نوین دارد. هدف این مطالعه، شناسایی رویکردهای پژوهشی مهم در حوزه فناوری اطلاعات سلامت در جهان بوده، که از طریق ترسیم نقشه تحولات علمی سال های اخیر این حوزه انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش، از نوع توصیفی بوده، که با روش علم سنجی انجام شده است. بدین منظور مطالعات و مقالات مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات سلامت در جهان از پایگاه WoS بین سال های 2017-2010، به تعداد 5301 مقاله استخراج شد. سپس منابع بدست آمده در نرم افزار Histcite نسخه 12.03.17 وارد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از جمع بندی مقالات استخراجی، 6 خوشه حوزه فناوری اطلاعات سلامت در جهان شناسایی شد. خوشه اصلی و مقاله رابط کانونی در این حوزه در زمینه «هزینه-سودمندی سیستم های اطلاعاتی» به ویژه پرونده الکترونیکی سلامت است. خوشه های فرعی شامل: «موفقیت و شکست سیستم های اطلاعاتی و مشکلات پیاده سازی»، «چالش های فناوری اطلاعات سلامت در حوزه امنیت و محرمانگی و تاثیر آن بر اخلاق پزشکی»، «نقش فناوری اطلاعات سلامت در بهبود کیفیت خدمات سلامت»، «هم کنش پذیری در سطح پرونده الکترونیک سلامت» و «آینده فناوری اطلاعات سلامت و کاربردهای آن نظیر Telemedicine و Telehealth» است.

    نتیجه گیری

    هزینه و سودمندی سیستم های اطلاعاتی حوزه اصلی پژوهش در زمینه فناوری اطلاعات سلامت بر اساس مقالات WoS در جهان بود. این مسئله با موفقیت و شکست سیستم های اطلاعاتی و توجه به کاربرد پذیری سیستم های اطلاعات سلامت ارتباط نزدیک داشته است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سلامت، انفورماتیک پزشکی، مدیریت اطلاعات سلامت، علم سنجی
  • علی گل چینی*، نادر رهنما، مجتبی لطفی فروشانی صفحات 41-60
    هدف

    سندرم انحراف پرونیشن یکی از شایع ترین ناهنجاری های بدنی است که موجب ناراستایی های در ساختارهای بخش کمری-لگنی و اندام تحتانی می شود. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر تمرینات اصلاحی  با رویکرد جدید بر قدرت ایزومتریک عضلات پایین تنه افراد مبتلا سندرم انحراف پرونیشن بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق نیمه تجربی، 30 داوطلب که سندرم انحراف پرونیشن داشتند را انتخاب و به صورت تصادفی و مساوی در دو گروه 15 نفری گروه کنترل (میانگین ± انحراف معیار، سن: 1/8±12/6 سال، قد: 9/6±166/4 سانتی متر، وزن: 9/9±68/6 کیلوگرم، شاخص توده بدن:2/2±24/7 کیلوگرم برمتر مربع) و تجربی (میانگین ± انحراف معیار، سن: 1/72±12/60 سال، قد: 6/58±165/33 سانتی متر، وزن: 5/72±67/12 کیلوگرم، شاخص توده بدن: 1/63±24/55 کیلوگرم برمتر مربع) تقسیم بندی شدند. گروه تجربی، تمرینات اصلاحی با رویکرد جدید را به مدت 12 هفته (3 جلسه در هفته به مدت یک ساعت) اما گروه کنترل، فعالیت های طبیعی و روزمره خود را اجرا کردند. قبل و بعد از 12 هفته اجرای تمرینات، قدرت ایزومتریک عضلات پایین تنه (دینامومتر دیجیتال) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه های تکراری به همراه آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح خطای پنج درصد استفاده شد (0/05>p).

    یافته ها

    گروه تجربی به دنبال12 هفته تمرینات اصلاحی با رویکرد جدید در قدرت ایزومتریک عضلات پایین تنه بهبودی معناداری پیدا کردند (0/001>p). اما در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05p>). به علاوه، پس از انجام مداخله، قدرت ایزومتریک عضلات پایین تنه در گروه تجربی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (0/001>p) در حالی که این تفاوت در پیش آزمون معنادار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تمرینات اصلاحی با رویکرد جدید سبب بهبودی در قدرت ایزومتریک عضلات پایین تنه در افراد مبتلا به سندرم انحراف پرونیشن می شود، لذا برای این دسته از افراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سندرم انحراف پرونیشن، تمرینات اصلاحی، قدرت ایزومتریک، وضعیت بدن
  • حسنیه خمبری، مریم علیزاده*، شهره جلایی، اکرم احمدی صفحات 61-71
    هدف

      یکی ازشایع ترین اختلالات گفتار، ناروانی گفتار است که ممکن است به شکل ناروانی طبیعی و یا ناروانی غیرطبیعی مانند لکنت ظاهر شود. یکی از رویکردهایی که برای کودکان مبتلا به لکنت مدرسه رو ممکن است مفید باشد، چگونگی تعامل معلم با کودک است. هدف این مطالعه بررسی اثر تعامل مناسب کودک و معلم بر لکنت دانش آموز است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه تک عضوی با طرح AB درباره تاثیر تعامل مناسب معلم بر شدت لکنت، نگرش نسبت به لکنت و کفایت ارتباطی در کلاس درس در یک دانش آموز دارای لکنت می باشد که در آن از درصد هجاهای لکنت شده (Percent of Stuttered Syllables; SS%)، ابزار سنجش شدت لکنت- 4 (Stuttering Severity Instrument-fourth edition; SSI4)، آزمون نگرش ارتباطی (The Communicative Attitude Test; CAT) و آزمون ارزیابی معلم از کفایت ارتباطی دانش آموز (The Teacher Assessment of Student Communicative Competence; TASCC) استفاده شده است. پس از یک دوره 6 جلسه ای گفتاردرمانی، مداخله مثبت معلم همراه با گفتاردرمانی به مدت 6 جلسه صورت گرفت. یک جلسه پیگیری نیز انجام شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد که پس از مداخله مثبت معلم همراه با گفتاردرمانی، شدت لکنت دانش آموز از متوسط به خفیف رسید و نگرش وی نسبت به لکنت نیز از منفی به متوسط تغییر کرد. نتایج آزمون TASCC به صورت محسوسی طی درمان افزایش یافت. این نتایج در جلسه پیگیری حفظ شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از راهکارهای کمک کننده برای مدیریت کلاسی که دانش آموز مبتلا به لکنت در آن حضور دارد، در کاهش رفتارهای اولیه و ثانویه، و بهبود نگرش دانش آموز دارای لکنت موثر است. شواهد بیشتر به مطالعات گسترده تری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: لکنت، نگرش، آموزش معلم، مطالعه مداخله ای، گفتاردرمانی
  • علیرضا ملکی، مجید روانبخش*، مریم سعادت، مهدی سیاح بر گرد، محمود لطیفی صفحات 72-79
    هدف

    اختلال اضطراب فراگیر (Generalized Anxiety Disorder; GAD) یکی از شایع ترین اختلالات روحی-روانی است. تا کنون مطالعه ای به بررسی شاخص های تنفسی آن ها نپرداخته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی مقایسه ای شاخص های الگوی تنفس افراد سالم و افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر می باشد.

    روش بررسی

      در این مطالعه مقطعی 16  فرد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر با 16 فرد سالم که در ویژگی های دموگرافیک با هم همسان شده بودند؛ مقایسه شدند.  شاخص های تنفسی مورد بررسی شامل فشار دی اکسید کربن بازدمی و نرخ تنفس که با استفاده از دستگاه کپنوگراف به دست آمد، بازدم سریع در ثانیه اول (Forced Expiratory Volume in First Second ;FEV1) و ظرفیت حیاتی پرفشار (Forced Vital Capacity ; FVC) و نسبت FEV1 به FVC داده های اسپیرومتری بودند و  پرسشنامه تنفسی نیمگن جهت ارزیابی هایپرونتیلاسیون به کار رفت.

    یافته ها

    بیماران اضطرابی FEV1 و درصد FEV1 به FVC کمتری درمقایسه با افراد سالم داشتند. میزان دی اکسیدکربن انتهای بازدمی و نرخ تنفس اختلاف معنی داری بین دو گروه داشتند. شاخص دی اکسیدکربن بازدمی در مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر نسبت به افراد سالم کاهش و در مقابل شاخص تعداد تنفس در این گروه افزایش یافت. نمره پرسشنامه نیمگن در گروه بیماران اضطرابی  به طور معنی داری بالاتر از افراد سالم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد الگوی تنفسی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر متفاوت از افراد سالم و هایپرونتیلاسیون است. بنابراین بررسی عملکرد سیستم تنفس افراد مبتلا می تواند در روند زود هنگام تشخیص و درمان مسایل تنفسی و ارجاع آنان به مراکز فیزیوتراپی موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، ‎ ‎تنفس، ‎ ‎اسپیرومتری، ‎ ‎کپنوگراف
  • ابراهیم پیراسته، فرزاد حمزه، پور، زهرا شرفی*، حمیده ارباب سرجو، عقیل آبسالان صفحات 80-90
    هدف

    الکتروکوکلیوگرافی یکی از آزمون های الکتروفیزیولوژیکی است که به منظور تشخیص بیماری من یر مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی نظرات اعضا انجمن شنوایی شناسان ایران در رابطه با استفاده بالینی از الکتروکوکلیوگرافی در زمینه تشخیص و درمان بیماری من یر است.

    روش بررسی

    در این مطالعه به منظور جمع آوری اطلاعات از یک نظرسنجی 16 آیتمی استفاده شد. نظرسنجی مورد نظر برای 600 نفر از اعضاء انجمن شنوایی شناسان ایران از طریق مصاحبه رودررو توزیع شد. در مجموع 267 نفر از افراد به طور کامل به نظرسنجی مورد نظر پاسخ دادند.

    یافته ها: 

    در موارد مشکوک به من یر یک طرفه، 71% از شرکت کنندگان در مطالعه حاضر به طور معمول از الکتروکوکلیوگرافی استفاده می کردند.برای ثبت پاسخ، غالب افراد شرکت کننده از محرک کلیک و الکترودهای کانال استفاده می کردند. به باور 32% از افراد شرکت کننده قبل از هرگونه مداخله درمانی تهاجمی حتما باید نتایج الکتروکوکلیوگرافی ناهنجار باشد. غالب افراد (58%) بر این باور بودند که نتایج الکتروکوکلیوگرافی با توجه به وضعیت بیماری تغییر می یابد، اما تنها 32% معتقد بودند که برگشت نتایج الکتروکوکلیوگرافی به حالت هنجار نشان دهنده بهبود بیماری است. تنها 7% از افراد گزارش کردند که به دلیل تغییرپذیری زیاد نتایج الکتروکوکلیوگرافی و عدم ارتباط مناسب آن با علایم بیماری، آزمون را انجام نمی دهند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج حاصله اکثریت شنوایی شناسان شرکت کننده در مطالعه حاضر از آزمون الکتروکوکلیوگرافی برای تشخیص و مدیریت بیماری من یر استفاده می کنند و عمده این افراد معتقد هستند که می توان از تاریخچه گیری در کنار آزمون الکتروکوکلیوگرافی برای کمک به تشخیص بیماری استفاده نمود. همچنین بر اساس نظر غالب افراد شرکت کننده در مطالعه، نبود دوره های آموزشی کافی می تواند منجر به محدود شدن کاربرد بالینی آزمون شود.

    کلیدواژگان: الکتروکوکلئوگرافی، بیماری من یر، هیدروپس آندولنف
  • مهدی صفری بک، خلیل خیام باشی*، حامد اسماعیلی، شهرام لنجان نژادیان صفحات 91-105
    هدف

      افتادگی لگن در سمت مخالف پای تکیه گاه، طبق نظریات بیانگر ضعف عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی هیپ می باشد. این ضعف با ایجاد نقص در انتقال نیرو در بدن می تواند ریسک بروز آسیب های اندام تحتانی را افزایش دهد. علی رغم وجود ارتباط تاکنون تحقیقات محدودی در زمینه تاثیر تقویت این عضلات بر وضعیت لگن انجام شده است. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تقویت عضلات دور کننده و چرخاننده خارجی هیپ بر وضعیت لگن در صفحه فرونتال طی حرکت فرود تک پا می باشد.

    روش بررسی

    سی دو مرد دارای ولگوس زانو بیش از 8 درجه به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی (16 نفر، سن: 1/82±22/35 سال، قد: 0/07±1/78 متر، وزن: 11/6±70/92 کیلوگرم) و کنترل (16 نفر، سن: 1/79±22/66 سال، قد: 0/05±1/8 متر، وزن: 11/61±71/011 کیلوگرم) قرار گرفتند. پس از انجام پیش آزمون، گروه تجربی سه جلسه در هفته (هر جلسه 45-60 دقیقه) و به مدت هشت هفته تمرینات تقویتی عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی هیپ را به صورت دو طرفه و گروه کنترل فعالیت های معمول روزانه خود را انجام دادند و در انتها از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. در مرحله پیش و پس آزمون، قدرت عضلات هیپ با استفاده از دینامومتر ایزوکنتیک (کین کام) و اطلاعات کینماتیک طی سه حرکت پرش و فرود ثبت و وضعیت لگن در صفحه فرونتال با استفاده از نرم افزارهای  QTM و Visual 3D محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری در سطح معناداری (05/0p <) توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

      یافته های پژوهش حاضر نشان داد که اثر متقابل گروه آزمایشی و زمان اندازه گیری برای قدرت کانسنتریک و اکسنتریک عضلات دور کننده (0/001>p <0/001 ،p) و چرخاننده خارجی هیپ (0/02=p <0/001 ،p) و حداکثر زاویه بالا رفتن لگن (0/047=p) و دامنه پایین افتادن لگن (0/005=p) در صفحه فرونتال معنی دار بود. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که در گروه تجربی میانگین نمرات قدرت کانسنتریک و اکسنتریک عضلات دور کننده (0/001>p=0/004 ،p) و چرخاننده خارجی هیپ (0/001>p=0/01،p) در پی هشت هفته تمرینات افزایش و زاویه بالا رفتن لگن (0/04 =p) و دامنه پایین افتادن آن (0/008=p) نیز کاهش یافته است. اما در گروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرینات تقویتی عضلات دور کننده و چرخاننده خارجی هیپ می تواند در بهبود قدرت کانسنتریک و اکسنتریک عضلات دورکننده و چرخاننده خارجی و وضعیت لگن در صفحه فرونتال هنگام فرود تک پا موثر باشد..

    کلیدواژگان: تیلت لگن، پیشگیری از آسیب، ایزوکنتیک، فرود، قدرت
  • شیما فردی پور، محمد حدادی* صفحات 106-114
    هدف

     با توجه به ویژگی های متعددی که ارتوز های قدرتی دارند این وسایل می توانند در توانبخشی و بهبود شرایط افراد با مشکلات حرکتی دست کمک کننده باشند. هدف این پژوهش، مروری بر ساختار و عملکرد ارتوزهای قدرتی دستکش مانندی است که تا به امروز به منظور تمرین، کمک و بهبود عملکرد در بیماران با ضعف یا فلج عضلات دست طراحی شده اند. 

    روش بررسی

    مطالعات در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Scopus ، ISI web of sciences و IEEE دربازه زمانی سال های 2000 تا 2019 مورد جستجو قرار گرفتند. کلید واژه های مورد استفاده جهت جستجو براساس استراتژی PICO انتخاب گردیدند. بعد از ارزیابی مقالات، در نهایت 12 مقاله انتخاب شدند. معیارهای مدنظر برای ورود مطالعات شامل این موارد بود؛ طراحی، ساخت ارتوز قدرتی دستکش مانند، استفاده از ارتوز برای درمان، توانبخشی و بهبود عملکرد دست، استفاده برای افرادی که دچار ضعف و یا فلج در عضلات دست در اثر مشکلات سیستم اعصاب مرکزی بودند.  

    یافته ها

    بررسی مطالعات نشان داد که از 12 ارتوز معرفی شده در این مطالعه 10 ارتوز از موتورهای الکتریکی برای ایجاد نیروی محرک استفاده می کردند و 2 ارتوز از سیستم پنوماتیک سود می بردند. در این بین اکثر این ارتوزها از سیستم ها انتقال نیروی کابلی استفاده می کنند. آنچه باعث تفاوت بیشتر در این ارتوزها می گردد سیستم تولید فرمان است که از روش های چون سیگنال موقعیت، سگینال الکتریکی عضله و سیستم های نرم افزاری می توان نام ببرد.  

    نتیجه گیری

    ارتوزهای موجود از نظر سیستم انتقال نیرو، سیستم محرک و سیستم تولید فرمان دارای گوناگونی ها فراوانی هستند و این امر باعث شده هر یک از این وسایل قابلیت های متفاوتی برای کمک به بیماران داشته باشند. اگرچه هر یک از طرح های ارتوزی معرفی شده دارای مزایایی جهت برآورده سازی نیازهای جامعه هدف خود هستند اما خالی از محدودیت نیز نمی باشند. رفع محدودیت های این طرح ها می تواند در بالا بردن کارایی و تامین بهتر نیازهای افرادی که از این ارتوزها استفاده می نمایند نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارتوز های قدرتی، ‎ ‎ارتوزهای دستکش مانند، توانبخشی، فلج دست
  • علی یلفانی، محمدرضا احمدی*، فرزانه گندمی، ناهید بیگدلی صفحات 115-125
    هدف

    سندروم درد پاتلوفمورال (PFPS ؛Patellofemoral Pain) یکی از رایج ترین دلایل زانو درد معرفی شده است، که علت آن ناشناخته مانده و عوامل بیومکانیکی متعددی برای آن، گزارش شده است. از آنجایی که بیماران 5 الی 8 سال پس از درمان، درد و محدودیت عملکرد را گزارش می دهند، بنابراین، بررسی کینماتیک اندام تحتانی برای تعیین مکانیسم های جبرانی و اثربخشی بهتر مداخلات درمانی امری ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه مروری حاضر، بررسی کینماتیک اندام تحتانی هنگام بالارفتن و پایین آمدن از پله در افراد مبتلا به PFPS است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، جستجوی مقالات از بانک های اطلاعاتی PubMed، Google Scholar،Elsevier ، Springer آغاز شد و مقالات مربوط به سال، 2000 تا  2018 میلادی استخراج شدند. برای استخراج مقالات از کلید واژهای : PFPS، Hip adduction ، Rear foot eversion ، Flexion knee  استفاده شد؛ که در نهایت 1200 مقاله یافت شد. پس از بررسی چکیده و عنوان مقالات،240 مقاله برای بررسی بعدی انتخاب شدند، سپس با توجه به موضوع اصلی مطالعه حاضر، و معیارهای ورود و خروج،  10 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب شدند.

    یافته ها

    10 مقاله استخراج شده، کینماتیک سه بخش پرگزیمال، لوکال، دیستال را طی پایین آمدن از پله در بیماران PFPS بررسی کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعات، تغییرات کینماتیکی اندام تحتانی در هنگام بالارفتن و پایین آمدن از پله، در نهایت به افزایش نیروی عکس العمل و فشار مفصل پاتلوفمورال منجر می شود، که از دلایل اصلی توسعه و ایجاد PFPS است. بنابراین مداخلات توانبخشی که بصورت جامع تغییرات کینماتیکی ایجاد شده را مورد توجه قرار دهند از اثربخشی بیشتری در بهبود علایم بالینی برای مدت زمان طولانی برخوردار خواهند بود.

    کلیدواژگان: کینماتیک اندام تحتانی، بالارفتن و پایین آمدن از پله، سندروم درد پاتلوفمورال
|
  • S. Ilbeigi *, M. Yousefi, F. Ghasemi Pages 7-15
    Purpose

    Most of professional athletes are looking for high-level of anaerobic power. In recent years, many measures have been taken on various ways to improve anaerobic power through training. Among several methods, the blood flow restriction (BFR) or Katsu is used to improve performance, moreover electromyography is a useful tool for studying the electrical activity of the muscles as well as the kinetic of motion. Therefore, the present study aims to investigate the effect of one session of severe periodic activity with and without BFR on the electrical activity of selected muscle in the active females.

    Methods

    Ten female students were recruited from University population with age 22.15±0.81 years and BMI 20.08±2.56 kg/m2. The electrical activity of biceps and triceps arm muscles during 4 sets 30 seconds with 5 minutes rest between each set was measured during one session of high intensity interval exercise with hand Wingate test under conditions without and with blood flow restriction. Beside the electrical activity, some anaerobic power parameters such as average and maximum anaerobic power were also measured under both conditions.

    Results

    The electrical activity of the biceps muscle was significantly increased under conditions with BFR (p < 0.05), but no significant increase was observed in the electrical activity of the triceps superior muscle under conditions with BFR (p>0.05). Among mean anaerobic power and maximum anaerobic power, blood flow restriction only the mean of maximum anaerobic power significantly increased (p < 0.05).

    Conclusion

    The results showed that the electrical activity of the biceps arm muscle as well as the maximum anaerobic power significantly increased during blood flow restriction. Circulation restriction blood flow seems to be an effective factor in increasing the maximum anaerobic power and electrical activity biceps arm muscle.

    Keywords: Electrical activity, Blood flow restriction, High intensity interval exercise, Anaerobic power
  • H .Salehian Boroujerdi *, H .Ashayeri, A.H .Mehryar Pages 16-26
    Purpose

    Stuttering is one of the most common speech disorders. A large number of studies have been claimed the relationship between the various dimensions of executive functions and childhood onset fluency disorder. Additionally, its relationship with the sustained attention, response control, working memory have been measured. 

    Methods

    Using available sampling, 20 children between 7 to 12 years of ages with childhood onset fluency disorder were selected based on the criteria of the research, and tested by (N BACK). In order to measure working memory and continuous performance, test was used to assess sustained attention, and go no go test, to evaluate response control. Also, children with childhood onset fluency disorder were assessed by SS% test for assessing the stuttering severity. They were then randomly divided into the experimental and control groups. The experimental group exposed to 15 sessions with 45 length of cognitive-rehabilitation. Then, the post-test was taken from both groups. The experimental group was followed up to 3 months later and tests were performed again.

    Results

    The results of covariance analysis and dependent t-test showed that there was a significant difference between sustained attention (p=0.022), working memory (p=0.035) and response control(P=0.039) and stuttering severity (P=0.013) in pretest and posttest in children in childhood onset fluency disorder. Semi difference is observed in executive functions (P=0.056) in the pre-test and post-test. Also, the results of bonfrroni post hoc test for assessing the sustainability of treatment over a 3 month period showed that our treatment method was effective on sustained attention, working memory and executive functions, and its effect was constant during follow-up period. But cognitive rehabilitation has been effective on response control but its effect has not been stable over time.

    Conclusion

    It can be concluded from the research findings that cognitive rehabilitation method is effective on stuttering severity and increases executive functions in children with childhood onset fluency disorder and can be used as a treatment method.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Executive functions, Stuttering, Childhood onset fluency disorder, Working memory, ‎Sustained attention, Response Control
  • A Mahdavi, K. Ebrahimi *, M. Mehrtak, M. Mashoufi Pages 27-40
    Purpose

    Visualization of the science has a significant role in discovering the latent patterns of scientific fields, especially in interdisciplinary and new fields. This study aimed to identify major research approaches to health information technology (HIT) worldwide with the purpose of scientific mapping of new developments in health information technology based on WoS articles and helping the research and educational activities related to future studies.

    Methods

    Scientometrics was used in this descriptive study. For this purpose, worldwide HIT references were extracted from the WoS database between 2010 and 2017 (5301 articles). Then, articles were analyzed in HistCite 12.03.17.

    Results

    Based on the extracted articles, six primary clusters of HIT were identified. The primary category concerned the cost-benefit of information systems, especially the Electronic Health Record (EHR). Secondary clusters included the following areas: acceptance and failure of information systems and implementation issues; HIT challenges in security and confidentiality along with the impacts on medical ethics; the role of HIT in improving the quality of health services; the interoperability of EHR and the future usability of HIT area such as Telemedicine & Telehealth.

    Conclusion

    Cost and benefit of information systems were the main area of research in the field of health information technology based on WoS articles. This issue has been closely related to the success and failure of information systems and attention to the usability of health information systems.

    Keywords: Information science, Medical informatics, Health information management, Scientometrics
  • A .Golchini *, N. Rahnama, M .Lotfi Foroushani Pages 41-60
    Purpose

    Pronation distortion syndrome is one of the most common abnormalities in the body that causes distortions in the structures parts of the lumbar-pelvic and lower limb. The purpose of this study was to determine the effect of corrective exercises with a new approach on the isometric strength of the lower body muscles in people with pronation distortion syndrome.

    Methods

    In this semi experimental research, 30 volunteers who had pronation distortion syndrome were selected and randomly divided into two groups of control (Mean±standard deviation, age: 12.6±1.8 year, height: 166.4±9.6 cm, body mass: 68.6±9.9 kg, body mass index: 24.7±2.2 kg/m2) and experimental (Mean±standard deviation, age: 12.6±1.7 year, height: 165.3±6.6 cm, body weight: 67.1±5.7 kg, body mass index: 24.55±1.6 kg/m2). Experimental group, performed corrective exercises with a new approach for 12 weeks (3 sessions per week for one hour), but control group performed the routine and normal exercise. Before and after 12 weeks performing exercises, the isometric strength of the lower body muscles (digital dynamometer) were evaluated. For data analysis, repeated measures ANOVA with Bonferroni post hoc test at 5% error level was used (p < 0.05).

    Results

    The experimental group after 12 weeks of corrective exercises with a new approach showed significant improvements in the isometric strength of the lower body muscles (p < 0.001), But in control group there was no significant difference (p>0.05). In addition, after the intervention, the isometric strength of the lower trunk muscles was significantly higher in the experimental group (p < 0.001), but this difference was not significant in the pre-test (p >0.05).

    Conclusion

    It seems that corrective exercises with a new approach improve isometric strength of the lower body muscles in people with pronation distortion syndrome, so it is recommended for these people.

    Keywords: Pronation distortion syndrome, Corrective exercises, Isometric strength, Body posture
  • H .Khambari, M. Alizadeh *, Sh .Jalaei, A .Ahmadi Pages 61-71
    Purpose

    Speech disfluency disorder is one of the most common speech disorders that may appear as normal or abnormal disfluency like stuttering. Child-teacher interaction is one procedure that may be helpful for school age children. The purpose of this study was to investigate the effect of appropriate Child-teacher interaction on student's stuttering.

    Methods

    This research was a single subject study with AB design about impact of proper teacher's interaction on stuttering severity, stuttering attitude and communicative competence in classroom in a student who stutters by SS%, SSI4, CAT, and TASCC. After 6 therapeutic sessions of speech therapy, positive teacher intervention combined with speech therapy in 6 sessions. A follow-up session was also planned.

    Results

    This study showed that after positive intervention of teacher with speech therapy, student's stuttering severity decreased from moderate to mild and the child's attitude toward stuttering shifted from negative to moderate. The results of the TASCC test also increased significantly during treatment. These results were maintained at the follow-up session.

    Conclusion

    The results of this study showed that application of helpful strategies for managing a classroom with the student who stutters are effective to reduce core behaviors, secondary behaviors and improve attitudes of student who stutters. More extensive studies are needed for more evidence.

    Keywords: Stuttering, Attitudes, Teacher training, Interventional study, Speech therapy
  • A.R. Maleki, M. Ravanbakhsh *, M .Saadat, M .Sayah Bargard, M. Latifi Pages 72-79

    Propose: Generalized anxiety disorder (GAD) is one of the most common psychiatric disorders. So far, no study has examined their respiratory system changes. The purpose of this study was to compare the respiratory pattern indices of healthy individuals and individuals with generalized anxiety disorder.

    Methods

      In the current cross-sectional study, 16 patients with clinical diagnosis of generalized anxiety disorder (GAD) with referral to a psychiatrist were compared with 16 matched healthy individuals. The information of the respiratory system was collected using a chronograph and spirometery. The Pulmonary function tests recorded were FVC, FEV1, FEV1/FVC end-tidal CO2 pressure and respiratory rate were measured using Capnograph. The Nijmegen questionnaire was used to quantify hyperventilation complaints.

    Results

    The results of this study showed that anxiety patients had significantly lower levels of FEV1 and FEV1% in comparison with healthy subjects. Exhaled carbon dioxide and respiratory rate were significantly different between the two groups The Niggins questionnaire score was significantly higher in the group of anxiety patients than in the healthy subjects.

    Conclusions

    Respiratory pattern in people with generalized anxiety disorder was changed by respiratory volume, increased respiratory rate and decreased CO2. The current findings suggest that assessment of respiratory system in GAD patients can be effective in the early diagnosis and treatment process of breathing problems in physiotherapy centers.

    Keywords: Spirometry, Generalized anxiety disorder, Lung Function, Capnograph, physiotherapy
  • E .Pirasteh, F. Hamzehpour, Z. Sharafi *, H. Arbab Sarjoo, A. Absalan Pages 80-90
    Purpose

    Electrocochleography is an electrophysiological test used to diagnose Meniere's disease. The purpose of the present study was to evaluate the viewpoints of the Iranian Academy of Audiology's (IAA) members about the clinical use of Electrocochleography in the diagnosis and treatment of Meniere's disease.

    Methods

    A 16-item survey was used to collect data. The survey was distributed to 600 members of the IAA through face-to-face interviews. A total of 267 people responded entirely to the survey.

    Results

    In cases of suspected unilateral Meniere's disease, 71% of the participants in this study typically used Electrocochleography. Most respondents used click stimuli and canal electrodes to record the response. According to 32% of participants before any invasive therapeutic intervention, the Electrocochleography results must be abnormal. The majority (58%) believed that Electrocochleography results varied according to the disease status, but only 32% believed that returning Electrocochleography results to normal status indicates improvement in the disease. 7% of respondents reported that they would not perform the test because of the high variability of Electrocochleography results and their poor correlation with the disease symptoms.

    Conclusion

      According to the present results, the majority of the audiologists participating in the present study use Electrocochleography test to diagnose and manage Meniere's disease and most of them believe that it is possible to use history taking along with the Electrocochleography test to help diagnose the disease. Also, according to the majority of participants, the lack of sufficient training courses can lead to limited clinical utility of the test.

    Keywords: Electrocochleography, Meniere's disease, Endolymphatic Hydrops
  • M .Safari Bak, Kh. Khayam Bashi *, H .Esmaeili, Sh. Lenjannejadian Pages 91-105
    Purpose

    It has been theorized that contralateral pelvic drop indicates weakness of the stance hip-abductor and external rotator musculature, results in impaired load transfer, which may contribute to lower extremity injuries. In spite of the relationship between hip weakness and pelvic tilt, unfortunately few studies have been investigated the effect of hip strengthening on pelvic position. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of hip abductor and external rotator strengthening on pelvic position in frontal plane during single-leg landing.  

    Methods

    Thirty-two males with knee valgus angle more than 8 degree were selected through non-probability inconvenient sampling and randomized into an experimental (n=16, age: 22.35 ± 1.82 year, height: 1.78 ± 0.07 meter, weight: 70.92 ± 11.6 kg) and control groups (n=16, age: 22.66 ± 1.79 year, height: 1.8 ± 0.05 meter, weight: 71.01 ± 11.61 kg). The experimental group carried out 8 weeks of bilateral hip abductor and external rotator strengthening 3 times per week (each session 45-60 minutes) and control group continue to daily activity as usual. Pre and post-tests hip strength were measured with isokinetic dynamometer (Kin-Com) and motion capture data were collected during 3 single-leg landing trials before and after training. Pelvic tilts were estimated using QTM and Visual 3D software. Data were analyzed via SPSS software applying the repeated measures ANOVA at a significant level of p < 0.05.

    Results

    Significant group-by-time interactions were observed for concentric and eccentric hip abduction (p < 0.001, p < 0.001) and external rotation (p < 0.02, p < 0.001) strength and upward pelvic tilt (p=0.047) and range of motion of pelvic drop (P=0/005), respectively. Post hoc testing revealed that concentric and eccentric hip abductor (p < 0.001, p=0.004) and external rotator (p=0.01, p < 0.001) strength increased and upward pelvic tilt (P=0.04) and range of motion of pelvic drop (p=0.008) respectively, decreased in the experimental group following the 8-week intervention but did not change in the control group (p> 0.05).

    Conclusion

    An eight week hip abductor and external rotator strengthening programs was effective in improvement concentric and eccentric hip abductor and external rotator strength and pelvic position in frontal plane.

    Keywords: Pelvis tilt, Injury Prevention, Isokinetic, Landing, Strength
  • Sh. Fardipour, M.Hadadi * Pages 106-114
    Purpose

    Power orthoses, due to their characteristics, can greatly assist in the recovery and improvement of people with problems in hand function. The purpose of this study was to review the glove-like power hand orthoses that were designed to practice, assist and improve performance in patients with weak or paralyzed hands.

    Methods

    PubMed, Scopus, ISI web of sciences and IEEE databases were searched from 2000 to 2019. The keywords used to search were selected based on the PICO strategy. By using the introduced keywords, 605 articles were obtained. After the final evaluation, 12 articles were selected. Criteria for the study included: design and development of glove-like power orthoses, use of orthoses for treatment, rehabilitation and improvement of hand function, use for people with weakness or paralysis of the hand muscles due to central nervous system disorder.

    Results

    The study showed that of the 12 introduced orthoses, 10 orthoses used electric motors to generate propulsion, and 2 orthoses benefited from the pneumatic system. Regarding force transmission systems, most of these orthoses use cable transmission systems. What makes these orthoses even more differentiated is the control system, which can be referred to as positional signals, electrical muscle signals, and software systems.

    Conclusion

    Studies have shown that there are many different orthoses in terms of power transmission systems, drive systems, and control systems, and each of these devices has different capabilities to assist patients. Although each of the introduced orthotic designs has advantages to meet the needs of their target community, they are not without limitations. Removing the limitations of these designs could play a role in enhancing the efficiency and better meeting the needs of those who use these devices.

    Keywords: Power hand orthoses, Glove like hand orthoses, Rehabilitation, Paretic hand
  • A .Yalfani, M.R .Ahmadi *, F. Gandomi, N. Bigdeli Pages 115-125
    Purpose

    Patellofemoral pain (PFPS) is considered as one of the most common reasons of knee pain with unknown cause and numerous biomechanical factors. Since patients report pain and functional constraints 5 to 8 years after treatment, therefore investigation of the lower limb kinematics during stair ambulation is necessary to determine compensatory mechanisms and the effectiveness of treatment interventions. The aim of the present review is to investigate the lower extremity kinematics during stair ambulation in people with PFPS.

    Methods

    The search articles from various databases Pubmed, Science Direct, Elsevier, Springer and articles about the years 2000 up to 2018 were extracted. To extract the articles, the following keywords have been used: PFPS, Hip adduction ، Rear foot eversion, Flexion knee. Finally, 1200 articles were found and after reviewing the abstract and titles of articles, 240 articles were selected for the next review. Then, considering the main subject of the present study and inclusion/ exclusion criteria, 10 articles were selected for final investigation.

    Results

    The 10 extracted articles examined the kinematics of three sections: proximal, local, and distal during stair descent in PFPS patients.

    Conclusion

    According to the results of this study, changes in lower extremity kinematics during stairs ambulation will ultimately lead to an increase of reaction force and pressure in PFJ, which is one of main causes of development and pathology of PFPS Therefore, treatment interventions that comprehensively address changes in kinematics resulted in greater effectiveness in improving clinical symptoms for a long time.

    Keywords: Lower Extremity Kinematics, stair ambulation, patellofemoral pain syndrome